FWA vs Δορυφορικό Ίντερνετ: Ποιο Είναι Καλύτερο το 2024

FWA vs Δορυφορικό Ίντερνετ: Ποιο Είναι Καλύτερο το 2024

Με τους σημερινούς γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής, οι χρήστες ψάχνουν διαρκώς για αξιόπιστες λύσεις ίντερνετ, που θα συνδυάζουν ασφάλεια και 100% πραγματικές ταχύτητες, χωρίς απώλειες.

Το ασύρματο ίντερνετ (FWA) και το δορυφορικό ίντερνετ (satellite internet) είναι δύο διαφορετικές λύσεις για τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στο δίλημμα όμως ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές ίντερνετ, ποιο αξίζει να επιλέξει κανείς το 2024;

Στο σημερινό οδηγό θα δούμε τις διαφορές ανάμεσα στο ασύρματο και το δορυφορικό ίντερνετ, και ποιο αξίζει να επιλέξετε χάρη στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του.

Πρώτα όμως, πάμε να δούμε πώς λειτουργεί το καθένα ξεχωριστά για να έχουμε μια καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Ας ξεκινήσουμε.

Τι Είναι το FWA (Ασύρματο Ίντερνετ);

Το FWA (Fixed wireless access) ή αλλιώς ασύρματο ίντερνετ, είναι μια υπηρεσία ίντερνετ που παρέχεται ασύρματα σε σταθερό σημείο και αποτελεί μια αξιόπιστη λύση ίντερνετ, με έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων και επιχειρήσεων να το χρησιμοποιούν ως κύρια σύνδεση ή ως backup στο ενσύρματο δίκτυό τους.

Πρόκειται για μια νέα γενιά της τεχνολογίας που κατακτά την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Χάρη στα ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να απολαμβάνουν απεριόριστο ίντερνετ, με ή χωρίς σταθερό τηλέφωνο, σε υπερυψηλές ταχύτητες 500Mbps, πάντοτε φυσικά με βάση τον πάροχο ίντερνετ που θα επιλέξουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα από το Statista, ο συνολικός αριθμός συνδέσεων σταθερής ασύρματης πρόσβασης 5G (FWA) προβλέπεται να φτάσει τα 236 εκατομμύρια συνδέσεις παγκοσμίως έως το 2028.

Το 2022, ο αριθμός των συνδέσεων 5G FWA στον κόσμο έφτασε τα 19.23 εκατομμύρια.

Η ασύρματη τεχνολογία κάνει την διαφορά σε σύγκριση με αυτή που χρησιμοποιούν τα συμβατικά δίκτυα, καθώς εξασφαλίζει 100% πραγματικές ταχύτητες, χωρίς απώλειες!

Αφού είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για το ασύρματο ίντερνετ, πάμε να δούμε τι είναι το δορυφορικό ίντερνετ και πώς λειτουργεί.

Τι Είναι το Δορυφορικό Ίντερνετ;

Το δορυφορικό ίντερνετ (satellite internet) είναι μια μορφή ευρυζωνικής πρόσβασης στο internet που επιτρέπει τη σύνδεση ενός υπολογιστή ή ενός δικτύου υπολογιστών μέσω δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Το δορυφορικό internet λειτουργεί παρόμοια με τη δορυφορική τηλεόραση, με ένα πιάτο τοποθετημένο στο εξωτερικό του σπιτιού ή της εκάστοτε επιχείρησης.

Για την ομαλή λειτουργία, απαιτείται οπωσδήποτε ανεμπόδιστη θέα στον ουρανό.

Σε περίπτωση που υπάρξουν ισχυρά καιρικά φαινόμενα, όπως το χιόνι και η δυνατή βροχή, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υπηρεσία ή ακόμα και να προκαλέσουν διακοπή.

Μια γνωστή υπηρεσία δορυφορικού ίντερνετ αποτελεί η StarLink του Elon Musk.

Συνεχίζοντας, πάμε να δούμε πώς διαφοροποιούνται μεταξύ τους το ασύρματο και το δορυφορικό ίντερνετ.

Ασύρματο vs Δορυφορικό Ίντερνετ: Ποιο Είναι Καλύτερο;

Το ασύρματο και το δορυφορικό ίντερνετ διαφοροποιούνται στα εξής σημεία:

1. Ταχύτητα

Το σήμα του δορυφορικού ίντερνετ πρέπει να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ γης και δορυφόρου, για αυτό ενδεχομένως να παρουσιάζει καθυστέρηση (latency) στην απόκρισή του.

Μάλιστα, οι χαμηλότερες μέγιστες ταχύτητές του δεν ξεπερνούν συνήθως τα 50 Mbps.

Αντιθέτως, το ασύρματο Ίντερνετ (FWA) προσφέρει χαμηλότερη καθυστέρηση (latency) και πιο αξιόπιστη υπηρεσία, καθώς λειτουργεί τοπικά.

Ειδικότερα, τα προγράμματα ασύρματου ίντερνετ της Skytelecom φτάνουν τα 500 Mbps! Για αυτό άλλωστε και ενδείκνυται για streaming και τηλεδιασκέψεις.

2. Κόστος εξοπλισμού & χρόνος εγκατάστασης

Το δορυφορικό ίντερνετ, σε αντίθεση με το ασύρματο, προϋποθέτει ύπαρξη ειδικής δορυφορικής κεραίας και ειδικού μόντεμ προκειμένου να λειτουργήσει. Ακόμη, συνήθως έχει υψηλότερο κόστος προγραμμάτων.

Ενδεικτικά, αναφορικά με το Starlink, το κόστος εξοπλισμού ανέρχεται στα 350€ και σε περίπτωση που κάποιος αλλάξει γνώμη, τότε ο εξοπλισμός δεν επιστρέφεται, και η χρέωση γίνεται κανονικά. 

Αντίθετα, το FWA περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός δέκτη στις εγκαταστάσεις σας και τη σύνδεσή του σε έναν κοντινό ασύρματο πύργο. Μπορεί να ρυθμιστεί σχετικά γρήγορα, ανάλογα φυσικά και με τον πάροχο που θα επιλέξετε.

Μάλιστα, η Skytelecom χρεώνει 99.9€ ως εγγύηση εξοπλισμού, που σημαίνει ότι αν κάποιος αλλάξει γνώμη, τα χρήματα αυτά επιστρέφονται με την επιστροφή του εξοπλισμού σε εμάς!

3. Επιρροή από καιρικά φαινόμενα

Είναι γεγονός πως η ομαλή λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ, εξαρτάται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες.

Άλλωστε, τα προβλήματα αποσυνδέσεων δορυφορικών κεραιών λόγω κακοκαιρίας ή άλλων έκτακτων συνθηκών είναι γνωστά.

Αντίθετα, τα ασύρματα δικτύου δεν επηρεάζονται από τέτοια ζητήματα.

4. Χρήση δεδομένων

Τα περισσότερα διαθέσιμα προγράμματα δορυφορικού ίντερνετ έχουν πλαφόν στη χρήση δεδομένων.

Αντιθέτως, τα ασύρματα δίκτυα προσφέρουν απεριόριστα δεδομένα στους χρήστες.

Με Λίγα Λόγια

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το ασύρματο ίντερνετ έχει βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το δορυφορικό ιντερνετ.

Η Skytelecom, ο πρώτος WISP πάροχος που έφερε το ασύρματο ίντερνετ στην Ελλάδα, δημιούργησε μία πλήρη γκάμα προγραμμάτων για οικιακούς χρήστες, για επιχειρήσεις και φυσικά σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Με την επιλογή ενός από Triple Play πακέτα μας, λαμβάνετε:

  • Υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ
  • Χαμηλό ping
  • MESH εξοπλισμό
  • Απεριόριστα λεπτά προς εθνικά σταθερά/ σταθερά Ευρώπης
  • 400 δωρεάν λεπτά προς κινητά
  • Δωρεάν συνδρομή στο Netflix 
  • Εγγύηση αξιοπιστίας

Και όλα αυτά χωρίς περίοδο αναμονής για την ενεργοποίηση!

Για να είστε απόλυτα σίγουροι στην επιλογή του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, έχετε την δυνατότητα να το δοκιμάσετε για τρεις ολόκληρες μέρες εντελώς δωρεάν μέσω της υπηρεσίας Try&Buy!

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση