FWA vs FTTH: Ποιο να Επιλέξετε (Οδηγός 2024)

FWA vs FTTH: Ποιο να Επιλέξετε (Οδηγός 2024)

Αν βρίσκεστε και εσείς σε διαδικασία αναζήτησης για αξιόπιστες λύσεις ίντερνετ, που θα συνδυάζουν ασφάλεια και 100% πραγματικές ταχύτητες χωρίς απώλειες, τότε ο σημερινός οδηγός είναι για εσάς!

Το ασύρματο ίντερνετ (FWA) και η οπτική ίνα στο σπίτι (FTTH), είναι δύο διαφορετικές λύσεις για τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Στο δίλημμα όμως ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιλογές ίντερνετ, ποιο αξίζει να επιλέξει κανείς το 2024;

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα στο FWA και στο FTTH, καθώς και ποιο από τα δύο αξίζει τελικά να επιλέξετε χάρη στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του.

Αρχικά όμως, πάμε να δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί το καθένα ξεχωριστά για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Ας ξεκινήσουμε.

Τι Είναι το FWA (Ασύρματο Ίντερνετ);

Το FWA (Fixed wireless access) ή αλλιώς ασύρματο ίντερνετ, είναι ένα αξιόπιστο internet service που παρέχεται ασύρματα σε σταθερό σημείο.

Πρόκειται για μια νέα γενιά τεχνολογίας, με έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων αλλά και επιχειρήσεων να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια σύνδεση είτε ως backup στο ενσύρματο δίκτυό τους.

Χάρη στα ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς, οι χρήστες του ίντερνετ έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν απεριόριστο ίντερνετ, με ή χωρίς σταθερό τηλέφωνο, σε υπερυψηλές ταχύτητες 500Mbps, πάντοτε με βάση τον πάροχο ίντερνετ που θα επιλέξουν.

Το ασύρματο ίντερνετ είναι μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, χωρίς την ανάγκη χρήσης μεγάλων ποσοτήτων υλικών όπως το γυαλί και σιλικόνη ή χαλκού που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά δίκτυα, και χωρίς την ανάγκη σκαψίματος δρόμων.

Η ασύρματη τεχνολογία κάνει την διαφορά σε σύγκριση με αυτή που χρησιμοποιούν τα συμβατικά δίκτυα, καθώς εξασφαλίζει 100% πραγματικές ταχύτητες, χωρίς απώλειες!

Αφού είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για το FWA, πάμε να δούμε τι είναι το FTTH και πώς λειτουργεί.

Τι Είναι το FTTH (Οπτική Ίνα);

Το FTTH (Fiber to the Home) ή αλλιώς οπτική ίνα, είναι μικρά καλώδια τα οποία αποτελούνται από πολλά μικρά νήματα, κατασκευασμένα από πλαστικό ή γυαλί.

Ως σύνολο τα νήματα αυτά δημιουργούν μία ολόκληρη δέσμη καλωδίου και εξωτερικά περιβάλλονται από καουτσούκ ή από ατσάλι, το οποίο μεγιστοποιεί την ανθεκτικότητά τους σε παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Μέσω λοιπόν της εγκατάστασης και χρήσης καλωδίων οπτικών ινών, πραγματοποιείται η μεταφορά ψηφιακών πληροφοριών απευθείας σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Συγκριτικά με τα απαρχαιωμένα καλώδια χαλκού, αυτά των οπτικών ινών πραγματοποιούν ταχύτερα τη μεταφορά δεδομένων, καθώς η μετάδοση γίνεται με φωτεινά σήματα, αντί για ηλεκτρική ενέργεια.

Εντούτοις, τα καλώδια αυτά είναι πιο εύθραυστα και καθόλου ευλύγιστα, κάτι που τα καθιστά επιρρεπή σε βλάβες.

Συνεχίζοντας, πάμε να δούμε πώς διαφοροποιούνται μεταξύ τους το FWA και το FTTH.

FWA vs FTTH: Ποιο Είναι Καλύτερο;

Το FWA και το FTTH διαφοροποιούνται στα εξής σημεία:

1. Ταχύτητα & ping

Σε γενικές γραμμές, το FTTH έχει ένα προβάδισμα στην ταχύτητα και το ping σε σχέση με το FWA.

Παρόλα αυτά, το FWA της SkyTelecom, η οποία προσφέρει αξιοπιστία στις υπηρεσίες της, έχει ping που καλύπτει άνετα το 90% των αναγκών streaming και τηλεδιασκέψεων.

2. Κάλυψη απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών

Παρότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος συγκριτικά με ένα χρόνο πριν στη διείσδυση της κάλυψης με δίκτυα οπτικών ινών, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από το μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Economix, οι διαθέσιμες γραμμές FTTH στην Ελλάδα είναι περίπου 1.700.000 σε σύνολο 4.800.000 σπιτιών και επιχειρήσεων, με την κάλυψη του FTTH να έχει διαμορφωθεί περίπου στο 36% με τη χρήση στο 7,7%.

Εάν λοιπόν μένετε σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε διαπιστώσει πως τα δίκτυα FTTH δεν προσφέρουν την κάλυψη που υπόσχονται.

Αντιθέτως, το ασύρματο internet φτάνει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

3. Χρόνος εγκατάστασης

Ο χρόνος εγκατάστασης των οπτικών ινών είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το FWA.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος ενεργοποίησης νέας γραμμής Fiber που συνοδεύεται από εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι και την επιχείρησή σας, ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τις 25 ημερολογιακές ημέρες!

Μάλιστα, η οπτική ίνα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 40 ημέρες αν η πολυκατοικια δεν έχει infrastructure ετοιμο.

Από την άλλη πλευρά, η SkyTelecom με το ταχύτατο ασύρματο ίντερνετ που προσφέρει, έρχεται να περιορίσει δραστικά τους χρόνους αναμονής, μειώνοντάς τους στις 5 μόλις ημέρες.

Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε να απολαμβάνετε τη νέα σας σύνδεση, χωρίς απρόοπτα και καθυστερήσεις.

4. Κόστος

Το κόστος επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών είναι εξαιρετικά υψηλό, αποτρέποντας συχνά τους παρόχους στην Ελλάδα να επενδύσουν σε αυτή.

Εν αντιθέσει, εάν εμπιστευτείτε την SkyTelecom, πέραν της εγγύησης κλειδωμενης αποδοσης ανεξαρτητα της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιριου και της απόστασης από το πλησιεστερο ΚΑΦΑΟ, έχετε ασύρματο ίντερνετ στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

Με Λίγα Λόγια

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το ασύρματο ίντερνετ έχει βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το FTTH.

Η Skytelecom, ο πρώτος WISP πάροχος που έφερε το ασύρματο ίντερνετ στην Ελλάδα, δημιούργησε μία πλήρη γκάμα προγραμμάτων για οικιακούς χρήστες, για επιχειρήσεις και φυσικά σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Με την επιλογή ενός από Triple Play πακέτα μας, λαμβάνετε:

  • Υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ
  • Χαμηλό ping
  • MESH εξοπλισμό
  • Απεριόριστα λεπτά προς εθνικά σταθερά/ σταθερά Ευρώπης
  • 400 δωρεάν λεπτά προς κινητά
  • Δωρεάν συνδρομή στο Netflix 
  • Εγγύηση αξιοπιστίας

Και όλα αυτά χωρίς περίοδο αναμονής για την ενεργοποίηση!

Για να είστε απόλυτα σίγουροι στην επιλογή του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, έχετε την δυνατότητα να το δοκιμάσετε για τρεις ολόκληρες μέρες εντελώς δωρεάν μέσω της υπηρεσίας Try&Buy!

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση