Δορυφορικό ίντερνετ: Είναι καλύτερο από το ασύρματο και τις οπτικές ίνες;

Δορυφορικό ίντερνετ: Είναι καλύτερο από το ασύρματο και τις οπτικές ίνες;

Δορυφορικό ίντερνετ vs ασύρματο vs οπτικές ίνες: ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να καλύψει της ανάγκες σου; Η εξέλιξη της τεχνολογίας σου προσφέρει την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους πρόσβασης στο διαδίκτυο. Έτσι, στις κλασικές επίγειες συνδέσεις οπτικών ινών έρχονται να προστεθούν δύο νέες τεχνολογίες: αυτή του ίντερνετ μέσω δορυφόρου και εκείνη του ασύρματου ίντερνετ που ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υπογραφή της SkyTelecom. Ποια είναι όμως η ιδανική για σένα;

Δορυφορικό ίντερνετ, πώς λειτουργεί & τα μειονεκτήματά του

Χωρίς αμφιβολία, το δορυφορικό ίντερνετ αποτελεί μία ακόμα επιλογή για τους online χρήστες και στη χώρα μας. Ήδη, είναι διαθέσιμο από αρκετές εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να προστεθεί και η Starlink του Elon Musk. Το σήμα του μεταφέρεται μέσω γεωστατικών δορυφόρων στο δορυφορικό πιάτο του χρήστη, αρκεί να μην υπάρχουν καταιγίδες ή άλλα προβλήματα που να εμποδίζουν τη σύνδεση.

Εμπορικά, τα προγράμματα δορυφορικού ίντερνετ απευθύνονται κυρίως σε νοικοκυριά που έχουν την έδρα τους σε δυσπρόσιτες ή αγροτικές περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από το ίντερνετ οπτικών ινών. Ο λόγος γι’ αυτή τη niche στόχευσή τους είναι ότι δεν καταφέρνουν για μία σειρά λόγων να λειτουργήσουν ευθέως ανταγωνιστικά σε περιοχές που καλύπτονται είτε από δίκτυα οπτικών ινών είτε φυσικά από τα κορυφαία δίκτυα ασύρματου ίντερνετ. Συνοπτικά, οι λόγοι για τους οποίους το δορυφορικό ίντερνετ μειονεκτεί είναι:

  • Οι χαμηλότερες μέγιστες ταχύτητες που δεν ξεπερνούν συνήθως τα 50 Mbps

Αντίθετα, τα προγράμματα οπτικών ινών αγγίζουν τα 200 Mbps, ενώ τα κορυφαία προγράμματα ασύρματου ίντερνετ της SkyTelecom τα 500 Mbps.

  • Η καθυστέρηση στην απόκριση ίντερνετ

Το σήμα του δορυφορικού ίντερνετ πρέπει να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ γης και δορυφόρου. Γι’ αυτό ενδεχομένως να παρουσιάζει καθυστέρηση (latency) στην απόκρισή του. Δεν ενδείκνυται λοιπόν για streaming, τηλεδιασκέψεις και games.

  • Η εξάρτηση της λειτουργίας τους από τις καιρικές συνθήκες

Ίσως θα έχεις κι εσύ ακούσει για τα προβλήματα αποσυνδέσεων δορυφορικών κεραιών λόγω κακοκαιρίας ή άλλων έκτακτων συνθηκών. Αντίθετα, τα δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματου δικτύου δεν επηρεάζονται από τέτοια ζητήματα.

  • Το υψηλότερο κόστος εξοπλισμού

Το δορυφορικό ίντερνετ προϋποθέτει ύπαρξη ειδικής δορυφορικής κεραίας και ειδικού μόντεμ για να λειτουργήσει.

  • Το πλαφόν στη χρήση δεδομένων

Τα περισσότερα διαθέσιμα προγράμματα δορυφορικού ίντερνετ έχουν πλαφόν στη χρήση δεδομένων. Την ίδια στιγμή, τα δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματου δικτύου προσφέρουν απεριόριστα δεδομένα στου χρήστες.

  • Το υψηλότερο κόστος προγραμμάτων

Μία έρευνα ανάμεσα στα διαθέσιμα προγράμματα της αγοράς είναι αρκετή για να σε πείσει.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν από τα παραπάνω, το δορυφορικό ίντερνετ αποτελεί μία λύση έκτακτης ανάγκης για κατοίκους περιοχών όπου δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το ασύρματο ίντερνετ συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών και του δορυφόρου

Η πιο καινοτόμα και αξιόπιστη νέα τεχνολογία στην αγορά του σταθερού ίντερνετ δεν είναι άλλη από αυτή του ασύρματου ίντερνετ της SkyTelecom, της #1 εταιρείας του κλάδου σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Δεν απευθύνεται μόνο σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και σε κάθε τύπου χρήστη, οικιακό ή επαγγελματία,  που αναζητά μία κορυφαία εμπειρία πλοήγησης, gaming, streaming και κάλυψης κάθε ανάγκης του.

Η SkyTelecom, ο πρώτος WISP πάροχος που έφερε το ασύρματο ίντερνετ στην Ελλάδα, δημιούργησε μία πλήρη γκάμα προγραμμάτων για οικιακούς χρήστες, επιχειρήσεις, αλλά και ειδικές κατηγορίες χρηστών όπως οι devs και οι gamers. Όλα τους συνδυάζουν τα βασικά πλεονεκτήματα του δορυφορικού ίντερνετ για κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών και αποφυγή των καλωδίων με μία ανώτερη εκδοχή των χαρακτηριστικών των συνδέσεων οπτικών ινών, αλλά και νέων καινοτομιών όπως:

  • Υπερυψηλές ταχύτητες 500 Mbps
  • Χαμηλό ping
  • MESH εξοπλισμός
  • Εγγύηση αξιοπιστίας.

Για να είσαι απόλυτα σίγουρος στην επιλογή του προγράμματος που σε ενδιαφέρει, έχεις την δυνατότητα να το δοκιμάσεις εντελώς δωρεάν μέσω της υπηρεσίας Try&Buy. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επικοινωνήσεις με την Εξυπηρέτηση Πελατών SkyTelecom.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Δορυφορικό ίντερνετ: Είναι καλύτερο από το ασύρματο και τις οπτικές ίνες»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση