Phishing: Τι είναι και πώς να προστατευτείς από αυτό;

Phishing: Τι είναι και πώς να προστατευτείς από αυτό;

Phishing ή ηλεκτρονικό «ψάρεμα», μια μορφή απάτης στο διαδίκτυο όπου κακόβουλοι hackers προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες όπως: passwords, προσωπικά δεδομένα ή κωδικούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι hackers αυτοί, παριστάνουν φερέγγυους οργανισμούς ή υπηρεσίες, ασφαλώς υπεράνω οποιασδήποτε υποψίας, ζητώντας την εκούσια αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών. Μια επίθεση Phishing συνήθως περιλαμβάνει fake ιστοσελίδες ή την αποστολή email και μηνυμάτων σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απόκτηση των πληροφοριών αυτών, θα οδηγήσει σε κλοπές χρημάτων, εκβιασμούς ή υποκλοπή ταυτότητας.

Από που προέρχεται ο όρος «Phishing»;

Η λέξη είναι λογοπαίγνιο. Το «Phishing» είναι ομόηχη λέξη του «fishing» που σημαίνει «αλιεία», θέλοντας έτσι να δώσει την έννοια του «δολώματος-ψαρέματος». Το «Ph» στην αρχή της λέξης αποτελεί μια αναφορά στους «phreaks» (phone freaks), μια ομάδα από hackers που διερεύνησε παράνομα τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της δεκαετίας του ‘90. Η πρώτη αναφορά στο «Phishing» έγινε από τους Jerry Felix και Chris Hauck στη δημοσίευση «Security System: A Hacker’s Perspective» (1987).

Πώς να ξεχωρίσεις μία επίθεση Phishing;

Tα παρακάτω hints, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε ένα email ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αποτελεί Phishing:

 • Περιέχει γενικούς και αόριστους χαιρετισμούς, χωρίς καμία εξατομίκευση, όπως για παράδειγμα το «αγαπητέ πελάτη».
 • Σου ζητά να καταχωρήσεις ευαίσθητα δεδομένα όπως για παράδειγμα τον κωδικό PIN της πιστωτικής κάρτας. Οι τράπεζες και οι online υπηρεσίες, συνήθως αποφεύγουν τη μέθοδο αυτή.
 • Παρατηρείς συντακτικά και ορθογραφικά σφάλματα, ασυνήθιστες προτάσεις ή λανθασμένη χρήση στίξης. Αυτό οφείλεται στη χρήση Translator.
 • Καλλιεργεί την αίσθηση μιας επείγουσας ανάγκης. Τα μηνύματα phishing καταφεύγουν σε αυτήν την «καλλιέργεια» κλίματος για να προκαλέσουν απερίσκεπτες και βεβιασμένες αντιδράσεις.
 • Σου έγινε μια προσφορά «πολύ καλή για να είναι αληθινή», που δεν μπορείς να απορρίψεις! Για παράδειγμα, μπορεί να σου προσφέρουν ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας με έκπτωση 50%!
 • Χρησιμοποιεί «ύποπτο» domain. Για παράδειγμα, μια ελβετική τράπεζα ή μια γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα έστελναν emails από κινεζικό domain.
 • Έλαβες μήνυμα από έναν αναπάντεχο αποστολέα. Για παράδειγμα, μια εταιρεία από την οποία δεν ψώνισες ποτέ, σπανίως θα σου έστελνε μήνυμα.

Πώς να ενεργήσω αν καταλάβω ότι είναι επίθεση Phishing;

Αν διαπιστώσεις ότι το μήνυμα ή το email που έλαβες είναι περίπτωση Phishing, κάνε άμεσα τα εξής:

 • Ασφαλώς δεν επιχειρείς να απαντήσεις, να κάνεις click όπου σου ζητάνε ή να «κατεβάσεις» τα attached files.
 • Κάνε block τον αποστολέα και διάγραψε αμέσως το μήνυμα. Στους λογαριασμούς email υπάρχει η δυνατότητα να χαρακτηρίσεις ως phishing το μήνυμα που έλαβες.
 • Φρόντισε να ενημερώσεις τους συναδέλφους σου (στις περιπτώσεις εταιρικών email αποστέλλονται αλυσιδωτά μηνύματα) και τους οικείους σου για να πάρουν κι εκείνοι τα μέτρα τους.

Ποια είναι η καλύτερη προστασία από τις επιθέσεις Phishing;

Για να προστατευτείς από το Phishing, πρέπει να κάνεις τα εξής:

 • Μείνε ενημερωμένος. Κατανόησε τις τεχνικές ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και να παρακολουθείς τα social media για αναφορές επίθεσης phishing.
 • Μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Να είσαι πάντα σε επιφυλακή όταν σου ζητάνε διαπιστευτήρια ή ευαίσθητα δεδομένα. Ιδανικά, επαλήθευσε το περιεχόμενο του μηνύματος με τον οργανισμό που αντιπροσωπεύει (φαινομενικά) με τα αυθεντικά στοιχεία επικοινωνίας.
 • Πρώτα έλεγξε αυτό που σου ζητάνε: Αν για παράδειγμα σε προειδοποιούν για ύποπτη δραστηριότητα στην κάρτα σου, απλά… έλεγξε αν όντως υπάρχει κάποια ανεξήγητη κίνηση.
 • Κάνε mouse hover στα links που σε παραπέμπουν ή στο όνομα του αποστολέα. Αν το url που θα δρομολογηθείς ή το mail πίσω από τον αποστολέα, αναφέρουν κάτι διαφορετικό, ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με μια επίθεση Phishing.

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Phishing: Τι είναι και πώς να προστατευτείς από αυτό»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση