Πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ;

Πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ;

Πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ; Ένα εύλογο ερώτημα που σίγουρα κάποια στιγμή έχει περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί χρήστες που δεν έχουν δική τους σύνδεση στο Διαδίκτυο και απλώς χρησιμοποιούν των… υπολοίπων! Είναι επίσης αλήθεια, πως οι περισσότεροι χρήστες είναι αρκετά αδιάφοροι ως προς την ασφάλεια του Wi-Fi τους. Ούτε χρησιμοποιούν κάποιον σύνθετο κωδικό πρόσβασης, ούτε φυσικά ελέγχουν ποτέ αν υπάρχει κάποιος… παρείσακτος! Επομένως το να παρασιτεί διαδικτυακά κάποιος εις βάρος σου, είναι κάτι αρκετά εύκολο.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο παρείσακτος συνδεθεί στο WiFI σου

Για να καταφέρει κάποιος να σου κλέψει ίντερνετ, σημαίνει ότι έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο Wi-Fi σου. Τι κι αν πιστεύεις πως κάτι τέτοιο δύσκολο; Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί κάτι σαν παιχνιδάκι για τους επιτήδειους. Ειδικά τα δίκτυα Wi-Fi που δεν έχουν καν κωδικό πρόσβασης είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Όσον αφορά εκείνα στα οποία ο χρήστης αφήνει τον ‘εργοστασιακό’ κωδικό πρόσβασης απαράλλακτο, ο δρομολογητής παραμένει εξίσου ευάλωτος. Απλώς αυτοί οι κωδικοί, μπορούν να εντοπιστούν από κάποια εξειδικευμένα λογισμικά, φτιαγμένα ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

Πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ: Οι δύο τρόποι

Αφού λοιπόν εξηγήσαμε ότι η σύνδεση σε ένα ανοιχτό ή σχεδόν ανοιχτό Wi-Fi δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ας δούμε τώρα πώς μπορώ να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ. Αυτό είναι εφικτό με δύο τρόπους. Ας τους εξετάσουμε:

  • Τρόπος 1

Η μέθοδος αυτή είναι απλή και εφαρμόσιμη από όλους. Αν παρατηρείς μια κατ’ εξακολούθηση καθυστέρηση στο διαδίκτυό σου, ενώ προηγουμένως η ταχύτητα ‘φυσούσε’, τότε μάλλον κάτι έχει αλλάξει. Σίγουρα, κάθε στιγμή δεν είναι ίδια για τα περισσότερα δίκτυα, όσον αφορά την ταχύτητα του Ιντερνετ. Υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές από μέρα σε μέρα κι από ώρα σε ώρα. Ωστόσο, αν διαπιστώνεις πως το πρόβλημα είναι σε καθημερινή και σταθερή βάση, τότε είναι πιθανό να έχεις κάποιον απρόσκλητο επισκέπτη! Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, άλλαξε άμεσα τους κωδικούς και αυτή τη φορά απόφυγε να βάλεις τους προφανείς. Αυτοί είναι το όνομά σου, τα γενέθλιά σου ή η ομάδα που υποστηρίζεις και η θύρα της!

  • Τρόπος 2

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ελαφρώς πιο σύνθετη. Άνοιξε τον browser που χρησιμοποιείς και μπες στο portal του ρούτερ σου (π.χ. 192.168.1.1). Αν δεν γνωρίζεις τα στοιχεία (url, user και password) έλεγξε το πίσω μέρος της συσκευής. Αναζήτησε ένα tab που να είναι σχετικό με τις online συσκευές ή κάτι παρεμφερές. Στο σημείο αυτό είναι εμφανείς οι διευθύνσεις MAC, οι οποίες είναι unique για κάθε συσκευή. Αν τις διασταυρώσεις με τις δικές σου και όντως εντοπίσεις κάποιον ανεπιθύμητο, μπορείς να τους αποσυνδέσεις ανακαλώντας την άδεια. Κατόπιν, φρόντισε να αλλάξεις τον κωδικό πρόσβασης στο Wi-Fi καθώς όπως όλα δείχνουν είχες κάποιον ή κάποιους που παρασιτούσαν διαδικτυακά!

Το πώς να δω αν μου κλέβουν είναι Ίντερνετ, είναι το εύκολο· Το θέμα είναι τι να κάνω μετά!

Για τον λόγο αυτό σου παραθέτουμε ορισμένες μικρές συμβουλές:

  • Η αλλαγή κωδικού είναι διαφορετική ανάλογα τον κατασκευαστή ή το μοντέλο του ρούτερ. Ψάξε να βρεις στη σελίδα του router το tab ασφάλειας. Μπορεί να έχει την ονομασία wireless security ή κάτι παρεμφερές.
  • Μην ξεχνάς ποτέ να ενημερώνεις το σύστημα με τις νέες εκδόσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ενημερώσεις του κώδικα ασφαλείας που εξαλείφουν τα όποια θέματα στο λογισμικό και καθιστούν δυσκολότερη την παραβίαση.
  • Βρήκες ότι κάποιος χρησιμοποιεί το Wi-Fi σου αλλά νιώθεις ότι δεν σε ενοχλεί κάπου και δεν χάνεις ταχύτητα; Δεν είναι καιρός για ελεημοσύνες! Ο παρείσακτος μπορεί να παρακολουθήσει τις δραστηριότητές σου ή να αποκτήσει πρόσβαση στις κάρτες σου μέσω των online αγορών σου. Μοιράζεστε το ίδιο δίκτυο, δεν είναι κάτι τόσο απλό! Θα έβαζες τον κωδικό της κάρτας σου ή θα αποθήκευες αρχεία από τις διακοπές σου στο desktop ενός ίντερνετ καφέ;

Ασφάλεια και ταχύτητα internet με την υπογραφή της SkyTelecom

Αφού έμαθες το ‘πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ’ και τους τρόπους αντιμετώπισης, το θέμα είναι το μετά. Οφείλεις και πρέπει να έχεις μια σταθερά γρήγορη ταχύτητα ίντερνετ, όχι μόνο για να διαπιστώσεις άμεσα το αν… σερφάρεις παρέα με κάποιον ακάλεστο αλλά και για να είσαι σε θέση να τρέξεις άμεσα και ταχύτατα τις απαραίτητες διαδικασίες. Η SkyTelecom διαθέτει τα πιο αξιόπιστα και φερέγγυα προγράμματα wireless Internet της αγοράς. Τα προγράμματα Home διασφαλίζουν μία άψογη και ασφαλή εμπειρία πλοήγησης. Μπες τώρα στο www.skytelecom.gr, επίλεξε αυτό που σου ταιριάζει και απόκτησέ το με δυνατότητα για δωρεάν Try&Buy δοκιμή.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Πώς να δω αν μου κλέβουν Ίντερνετ»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση