Πού ψηφίζω στις εκλογές του 2023; Μάθε τώρα online!

Πού ψηφίζω στις εκλογές του 2023; Μάθε τώρα online!

Πού ψηφίζω; Αυτή είναι σίγουρα μία ερώτηση που κάνεις στον εαυτό σου κάθε φορά που έχουμε εκλογές. Αν μάλιστα ψηφίζεις και για πρώτη φορά, τότε το ερώτημα του «πού» συνοδεύεται πιθανώς και με το «πώς». Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος φαίνεται κάπως… πρωτόγνωρη σε κάθε νέο που δεν έχει πραγματοποιήσει ξανά την διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε σου απορία σχετικά με τα διαδικαστικά των εκλογών. Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά!

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την ημερομηνία των εκλογών!

Πριν από το ερώτημα «πού ψηφίζω», προηγείται ένα άλλο ερώτημα, το «πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές του 2023». Η ημερομηνία τους λοιπόν έχει καθοριστεί από τον Πρωθυπουργό για την Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή το ποσοστό του 3%. Σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές, είναι πιθανό να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, οι οποίες και θα στηθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.*

Πού ψηφίζω; Η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών σου απαντά!

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά όταν έρθει εκείνη η ώρα, εσύ πώς θα ξέρεις πού ψηφίζεις; Στο ερώτημα αυτό απαντά η νέα ειδική online σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις». Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμπληρώσεις την ειδική φόρμα στα πεδία: επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας. Στη συνέχεια, το σύστημα θα σε ενημερώσει αυτομάτως για το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να μεταβείς για να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα.

Ok με το πού ψηφίζω. Τι χρειάζομαι για να ψηφίσω;

Έχοντας λοιπόν μάθει για το πού ψηφίζεις, καλό είναι να γνωρίζεις και πώς. Ας εξηγήσουμε λοιπόν τη διαδικασία, κυρίως για όσους γεννήθηκαν από το 2004 έως το 2006 και ψηφίζουν για 1η φορά. Αφού φτάσεις στο εκλογικό κέντρο και παρουσιαστείς στην εφορευτική επιτροπή, αυτή θα ελέγξει τα έγγραφά σου, επαληθεύοντας την εγγραφή σου στον κατάλογο. Στη συνέχεια, μπαίνεις στο παραβάν με σειρά προσέλευσης. Για την αναγνώρισή σου, εκτός από την ταυτότητα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά:

 • Σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
 • Διαβατήριο
 • Άδεια οδήγησης
 • Ατομικό βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων).

Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα σου δώσει φάκελο με μονογραφημένο ειδικό γνώρισμα και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της. Επιπλέον, θα σε προμηθεύσει με τα απαραίτητα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Προσοχή: Η εφορευτική δε θα σου επιτρέψει να ρίξεις ψηφοδέλτιο στην κάλπη αν:

 1. Αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση),
 2. Δεν έχει κλειστεί ο φάκελος.
 3. Δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου.
 4. Δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν.

Τελικά, πόσους σταυρούς βάζω;

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Μπορείς να εκφράσεις την προτίμησή σου υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως των ονομάτων. Οι σταυροί, μπορούν να είναι από ένας έως δώδεκα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια. Συγκεκριμένα σημειώνεις:

 1. Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό
 2. Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς
 3. Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
 4. Για εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Η ψήφος είναι έγκυρη μόνο με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Λίγοι γνωρίζουν πως αν βάλουμε σταυρό και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Πριν ψηφίσεις, κάνε την έρευνά σου για όλα & ενημερώσου!

Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπως η ελληνική, κάθε πολίτης ψηφίζει στις εκλογές για να επιλέξει τη Βουλή και την κυβέρνηση που τον εκφράζει. Γι’ αυτό, πριν «ρίξεις» τη ψήφο σου, είναι σημαντικό να κάνεις την online έρευνά σου τόσο για τα διαδικαστικά της ψήφου, όσο και για τα ουσιαστικά. Μπες λοιπόν στο διαδίκτυο και αναζήτησε όλες τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις, με σύμμαχο τo ασύρματο internet της SkyTelecom.

*Update: Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2023 ορίστηκαν την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023.

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Πού ψηφίζω στις εκλογές του 2023; Μάθε τώρα online!»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση