Τι είναι και πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα

Κρυπτονομίσματα. Μια λέξη που εφόσον ζεις στο 2022 ακούς σε καθημερινή βάση, μαζί με έννοιες όπως το Bitcoin και το Blockchain. Ακόμα κι δεν μπορείς να δώσεις τον ορισμό τους, γνωρίζεις για τα καλά την ύπαρξή τους. Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε όλα τα SOS για τα κρυπτονομίσματα για να καταλάβεις γιατί έχει γίνει τόσος ντόρος.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται είτε για την ανταλλακτική τους αξία, είτε ως επένδυση για αποκόμιση κέρδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει το δεύτερο. Υπάρχουν αμέτρητα είδη και τύποι κρυπτονομισμάτων, έχουν όμως όλα ένα κοινό στοιχείο: Είναι βασισμένα στη λογική του Blockchain και είναι εντελώς αποκεντρωμένα από Κεντρικές Τράπεζες και άλλους οργανισμούς. Δηλαδή, ελέγχονται αποκλειστικά από τους κατόχους τους. Φανταστείτε το σαν ένα κλασσικό νόμισμα, ας πούμε ένα ευρώ. Όμως είναι σε ψηφιακή μορφή και κάθε λογής συναλλαγή με αυτό, γίνεται αποκλειστικά online. Πολλές φορές και ανώνυμα. Όσο περισσότεροι έχουν στην κατοχή τους έναν συγκεκριμένο τύπο κρυπτονομισμάτων, τόσο μεγαλώνει και η αξία του.

Πώς όμως λειτουργούν ακριβώς τα κρυπτονομίσματα

Όπως προαναφέρθηκε, τα κρυπτονομίσματα είναι βασισμένα πάνω στην τεχνολογία του Blockchain. Επί της ουσίας, το Blockchain επιτρέπει σε κάποιο κρυπτονόμισμα να αποσταλεί σε άλλο άτομο. Είτε ως πληρωμή, είτε για να αγοραστεί. Κάθε τύπος κρυπτονομίσματος, διαθέτει συνήθως και ξεχωριστό Blockchain. Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στα Blockchains έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση στην ταχύτητα των συναλλαγών. Για παράδειγμα, το δημοφιλέστερο όλων, το Bitcoin, μπορεί να εκτελέσει έως 7 συναλλαγές το δευτερόλεπτο ενώ το Ethereum έως 25.

Σε ποια είδη χωρίζονται τα κρυπτονομίσματα

Πάμε να δούμε ποια είναι τα 3 είδη κρυπτονομισμάτων και σε τι διαφέρει το ένα από το άλλο. Πρόκειται για τα εξής:

  • Τα κρυπτονομίσματα Bitcoins

Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, είναι αναμφίβολα τα Bitcoins. Είναι ο πρώτος τύπος κρυπτονομίσματος που ιδρύθηκε, έχει τη μεγαλύτερη αξία από όλα ενώ πλήθος εταιρειών τα δέχονται κανονικά, για την αγορά των προϊόντων τους. Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι επενδύουν πάνω τους. Το αστείο είναι ότι στην αρχή χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για παράνομες δραστηριότητες.

  • Τα κρυπτονομίσματα Altcoins

Η δεύτερη κατηγορία, είναι τα Altcoins. Με τον όρο αυτό, εννοούμε ουσιαστικά κάθε κρυπτονόμισμα που δεν είναι Bitcoin. Οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα ιδρύθηκε μετά το Bitcoin (2009), λογίζεται ως Altcoin. Έχουν κάποια κοινά με τα Bitcoins, αλλά διαφέρουν σε περισσότερα, τόσο ως προς τη λογική λειτουργίας όσο και στα προνόμια. Υπάρχουν περισσότερα από 9.000 Altcoins και αποτελούν το 40% της συνολικής αξίας των κρυπτονομισμάτων!

  • Τα κρυπτονομίσματα Tokens

Τέλος έρχονται τα Tokens που είναι μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Δεν διαθέτουν δικό τους blockchain αλλά χρησιμοποιούν αυτό που έχουν άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Ethereum. Για να γίνει πληρωμή με Token πρέπει να διαθέτει το κρυπτονόμισμα του οποίου το blockchain χρησιμοποιεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα NFTs (Non-Fungible Tokens), που αποτελούν μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που αγοράζει κανείς με τη λογική του Ethereum.

Περιηγήσου στο μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Αν ο διαρκώς εξελισσόμενος και εναλλασσόμενος κόσμος των κρυπτονομισμάτων σε συναρπάζει, μη διστάζεις! Επίλεξε τα προγράμματα HOME της SkyTelecom για Internet και Double Play προκειμένου να έχεις εγγυημένη ποιότητα σήματος και να μελετάς απερίσπαστα τις διακυμάνσεις κάθε κρυπτονομίσματος. Mπες στον κόσμο της Skytelecom, του no1 WISP internet provider σε Ελλάδα και Βαλκάνια, με ένα κλικ στο www.skytelecom.gr. Παρέχεται ακόμα και δυνατότητα δωρεάν Try&Buy δοκιμής! Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων ανοίγεται μπροστά σου και περιμένει να τον κατακτήσεις με τις επενδύσεις σου!

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Τι είναι και πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

 

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση