Μουσική για διάβασμα

Μουσική για διάβασμα

Μουσική για διάβασμα: τελικά υπάρχει και, αν ναι, ποια είναι τα είδη της;

Η μουσική είναι μια έννοια συνυφασμένη με τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι περισσότεροι χρειάζονται μουσική ενώ διασκεδάζουν, αθλούνται, κάνουν μπάνιο, οδηγούν, ετοιμάζονται για έξοδο, τρώνε κ.ο.κ.. Γενικότερα, η έννοια της μουσικής είναι τόσο συνδεδεμένη με τις ανθρώπινες στιγμές που μια σημαντική μερίδα ατόμων, έχει συνδέσει πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς της με κάποιο μουσικό background. Ποιος από εμάς δεν βλέπει εικόνες από τις διακοπές, τον γάμο του, την αποφοίτησή του και δεν τις έχει συνδυάσει με κάποια υπόκρουση; Ελάχιστοι, τολμάμε να απαντήσουμε!

Ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, ως κινητήριος δύναμη για τους αθλητές, ως… «καταφύγιο» για τις δύσκολες στιγμές και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η μουσική αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει πολλά. Αυτό όμως για το οποίο αποτέλεσε πηγή διαφωνίας ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες αλλά και ως… εσωτερική πάλη, είναι το αν ευνοεί το διάβασμα. Άραγε, όταν χρειαζόμαστε το 100% της προσοχής, της συγκέντρωσής και της αντίληψής μας, η μουσική βοηθά ή αποσπά;

Μια σειρά ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μουσική που ακούει κανείς ενώ διαβάζει, είτε παιδί, είτε έφηβος, είτε ενήλικας, δεν επηρεάζει ούτε την κατανόηση, ούτε τις επιδόσεις, ούτε τη μνήμη του. Σύμφωνα με τη μελέτη του Bill Thomson, ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά στο Ραδιόφωνο, η μουσική δύναται να επηρεάσει αρνητικά –κι αυτό όχι σε μεγάλο βαθμό- τη συγκέντρωση ενός ατόμου, μόνο όταν είναι στη διαπασών ή περιέχει πολλούς στίχους. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο, ούτε ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη μελέτη, τόσο οι διεθνείς μουσικές πλατφόρμες όπως είναι το Youtube και το Spotify, αλλά και οι εγχώριες, όπως π.χ. η ιστοσελίδα «Κασετόφωνο», έχουν στη «φαρέτρα» τους και κατηγορίες όπως το «Διάβασμα/ Μουσική για Διάβασμα», «Χαλάρωση και Συγκέντρωση» και λοιπές άλλες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, έχουν φανατικό κοινό κι είναι αρκετά δημοφιλείς είτε χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου, είτε ως παρέα για τη μελέτη πριν από κάποια εξέταση!

Μουσική για διάβασμα: Τα 4+1 πιο κατάλληλα είδη για την περίσταση

1. Classic

Έρευνες έχουν δείξει πως όταν ακούμε κλασσική μουσική απελευθερώνεται από τον οργανισμό ντοπαμίνη, μια ουσία που είναι γνωστή πως αυξάνει την ευχαρίστηση και μειώνει το στρες, προσφέροντας καλύτερη συγκέντρωση και εστίαση της προσοχής.

2. Jazz

Η τζαζ μουσική χαλαρώνει το σώμα και ενεργοποιεί τα Άλφα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία αποτρέπουν τη διάσπαση της σκέψης και οξύνουν τη μνήμη. Συνδράμουν σημαντικά στην πνευματική και τη φυσική χαλάρωση.

3. Instrumental rock

Το συγκεκριμένο είδος μουσικής ενισχύει την απόδοση σε εργασίες που αφορούν τη μαθηματική λογική, την ανάπτυξη ιδεών και τη χειρωνακτική επιδεξιότητα.

4. Nature sounds

Η ακρόαση και μόνο φυσικών ήχων τονώνει τη διάθεση και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος. Χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο όταν θες να συγκεντρωθείς;

+1. Epic

Έχοντας ένα μεγαλεπήβολο, επικό soundtrack να παίζει στο παρασκήνιο, μας κάνει να νιώθουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά μας. Το συγκεκριμένο είδος μουσικής, μπορεί να φωτίσει τη διάθεσή σου και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου. Ό,τι καλύτερο για μελέτη και διάβασμα!

Κατέβασε την αγαπημένη σου μουσική διάβασμα με γρήγορο & αξιόπιστο internet!

Το παν για τη μουσική και τις αδιάκοπες λίστες που παίζουν Non stop, είναι το σταθερό αξιόπιστο και γρήγορο Ίντερνετ. Σκέψου τώρα να ακούς την επιλεγμένη μουσική για διάβασμα και αυτό να… πέφτει!

Ακριβώς για αυτό λοιπόν, ανακάλυψε τα προγράμματα HOME της SkyTelecom για Internet και Double Play κι ετοιμάσου να δεις άμεσα διαφορά στις ταχύτητες internet και στην ποιότητα του σήματος! Κάνε λοιπόν αυτό που πρέπει, μπες στον κόσμο της Skytelecom, του no1 WISP internet provider σε Ελλάδα και Βαλκάνια, με ένα κλικ στο www.skytelecom.gr, έχοντας μάλιστα και δυνατότητα δωρεάν Try&Buy δοκιμής και… ξένοιασες οριστικά!

 

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Μουσική για διάβασμα: 4+1 προτάσεις!»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση