Video on Demand: Ορισμός, Τύποι & Παραδείγματα (2024)

Video on Demand: Ορισμός, Τύποι & Παραδείγματα (2024)

Είτε πρόκειται για ψυχαγωγικούς ή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τα διαδικτυακά βίντεο αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι σημερινοί χρήστες περνούν το χρόνο τους σερφάροντας στο διαδίκτυο.

Και ενώ παλαιότερα, προκειμένου να παρακολουθήσουμε ένα video, έπρεπε να ρυθμίσουμε το χρόνο μας με βάση την ώρα που ο εκάστοτε τηλεοπτικός σταθμός το προέβαλε, πλέον αυτή η ανάγκη ανήκει στο παρελθόν.

Με το Video on Demand (βίντεο κατ’απαίτηση) έχει αλλάξει και διευκολύνει την καθημερινή μας ρουτίνα, προκειμένου με μεγαλύτερη άνεση και χωρίς πίεση, να παρακολουθούμε τις εκπομπές, σειρές και ντοκιμαντέρ που επιθυμούμε.

Στο σημερινό λοιπόν οδηγό θα δούμε αναλυτικά:

Καθώς και ορισμένα από τα βασικότερα παραδείγματα!

Προτού εμβαθύνουμε όμως ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό του Video on Demand.

Τι Είναι το Video on Demand και Ποια η Σημασία του;

Το Video on Demand (VoD), το οποία στα ελληνικά σημαίνει “βίντεο κατ’ απαίτηση”, είναι ένα σύστημα διανομής πολυμέσων που παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση και να παρακολουθούν βίντεο, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες όποτε θέλουν χωρίς να πρέπει να περιμένουν ένα προγραμματισμένο χρόνο προβολής.

Video on Demand definition
Στη σημερινή εποχή με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής και την έλλειψη χρόνου, οι υπηρεσίες VoD διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει, στον δικό μας χρόνο, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής και διακοπής κατά βούληση.

Επιπλέον, οι θεατές VoD λαμβάνουν συχνά εξατομικευμένες προτάσεις με βάση το ιστορικό προβολής τους, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία τους, ανακαλύπτοντας νέο περιεχόμενο που ταιριάζει με τις εκάστοτε προτιμήσεις και ενδιαφέροντά τους.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι  υπηρεσίες VoD έχουν επηρεάσει τον τρόπο που καταναλώνουμε περιεχόμενο πολυμέσων, δίνοντας μας μεγαλύτερο έλεγχο και ευελιξία από ποτέ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Statista, η αγορά του Video on Demand είναι τεράστια και τα παγκόσμια έσοδα VOD αναμένεται να φτάσουν τα 231,50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027!

Αφού είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για το Video on Demand, πάμε να δούμε ακολούθως ποιοι είναι οι βασικοί τύποι Video on Demand.

3 Βασικοί Τύποι Video on Demand

Οι 3 βασικοί τύποι Video on Demand είναι οι εξής:

Video on Demand Types

1. Subscription-based VoD (SVoD)

Ένας μεγάλος αριθμός υπηρεσιών Video on Demand λειτουργούν με συνδρομητικό μοντέλο.

Άλλωστε, σύμφωνα με το Statista, το συνδρομητικό βίντεο κατ ‘απαίτηση (SVoD) αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα ροής βίντεο παγκοσμίως, με έσοδα σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022 και με πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνών αυτών, οι παγκόσμιες συνδρομητικές υπηρεσίες θα αυξήσουν τα έσοδά τους κατά περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2022 έως το 2028.

Στο συνδρομητικό μοντέλο VoD, οι χρήστες καταβάλλουν τακτική συνδρομή (μηνιαία ή ετήσια) για απεριόριστη πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη περιεχομένου, με μερικά από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα το Netflix, το Amazon Prime Video, το Disney+.

Αυτές οι πλατφόρμες συχνά παρέχουν τη δυνατότητα για προβολή χωρίς διαφημίσεις και επιτρέπουν την δημιουργία προφίλ χρηστών για μεγαλύτερη εξατομίκευση.

2. Transactional VoD (TVoD)

Στο transactional VoD (TVoD), παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν μια εφάπαξ πληρωμή ή να έχουν πρόσβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ένα κομμάτι περιεχομένου.

Συχνά ο τύπος αυτός Video on Demand αναφέρεται και ως “pay-per-view” επειδή οι αγοραστές πληρώνουν για κάθε εμπειρία προβολής.

Μερικά γνωστά παραδείγματα αποτελούν το iTunes και οι ταινίες Google Play.

3. Ad-Supported VoD (AVoD)

Ο τρίτος και τελευταίος τύπος VoD είναι το Ad-Supported VoD (AVoD) και όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για video κατ’ απαίτηση που υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο δωρεάν, αλλά πρέπει να παρακολουθούν διαφημίσεις.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν το YouTube, το Tubi και το Crackle.

Με Λίγα Λόγια

Συνοπτικά, το Video on Demand (VoD) είναι ένα σύστημα διανομής πολυμέσων που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε βίντεο, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, να παρακολουθούμε το περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει, με τη δυνατότητα αναπαραγωγής και διακοπής κατά βούληση.

Αυτό επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τον χρόνο που αφιερώνουμε στην ψυχαγωγία σας, χωρίς περιορισμούς.

Μάλιστα με τη Skytelecom παρακολουθείς ανεμπόδιστα τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες στο Netflix!

Τα Triple Play προγράμματα της Skytelecom συνδυάζουν τα πάντα σε ένα μόνο πακέτο. Έτσι, μπορείς να έχεις σταθερή τηλεφωνία, Ίντερνετ και δωρεάν συνδρομή στο Netflix με ένα πρόγραμμα!

Μην ξεχνάς! Με τη Skytelecom έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις δωρεάν το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει, χάρη στην υπηρεσία Try&Buy, για τρεις ολόκληρες ημέρες, χωρίς καμία επιπλέον δέσμευση αγοράς!

Έγραψαν για μας

Διαβάστε τα τελευταία online δημοσιεύματα για τη SkyTelecom & τις υπηρεσίες της!

«H SkyTelecom, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σύρου για ψηφιακή σύγκλιση, προχωρά στη στρατηγική επέκταση του ιδιόκτητου δικτύου της στο νησί. Το δίκτυό της βασίζεται στην τεχνολογία wireless internet – ασύρματου ίντερνετ χωρίς καλώδια – η οποία έρχεται να διαδεχθεί τις οπτικές ίνες και το ίντερνετ μέσω δορυφόρου. Εξασφαλίζει εγγυημένες ταχύτητες, οι οποίες αποδίδουν στο 100%, χωρίς αποκλίσεις.»

quote

«Η SkyTelecom, ο πρώτος σε συνδρομητές εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα και πρώτος σε συνδρομητές WISP πάροχος σε Ελλάδα και Βαλκάνια τολμά και επενδύει στη Σύρο με νέες υποδομές ασύρματου ίντερνετ. Έτσι, οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν πλέον να απολαμβάνουν πραγματικά υψηλές ταχύτητες, χωρίς προβλήματα στις συνδέσεις τους.»

quote

«Η Sky Telecom τοποθετείται ως ο 1ος πάροχος στην κατηγορία του σε αριθμό συνδρομητών στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέσα στην επόμενη πενταετία μία από τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ασύρματου Ιντερνετ.»

quote

«Την ώρα που οι ταχύτητες των οπτικών ινών σταματούν στα 200 Mbps, το ασύρματο ίντερνετ της SkyTelecom αγγίζει τα 500 πραγματικά Mbps. Η δε διαφορά της ταχύτητας των οπτικών ινών είναι χαοτική σε σύγκριση με το δίκτυο χαλκού, από το οποίο ακόμα εξασφαλίζουν ίντερνετ εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις στη χώρα μας.»

quote

«Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει όμηρος απαρχαιωμένων υποδομών και χαμηλών ταχυτήτων, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, η απόβαση της SkyTelecom αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά.»

quote

«Περνάει στην επίθεση σιγά-σιγά η SkyTelecom που φιλοδοξεί να αποτελέσει Νο1 Πάροχο Ασύρματου Internet και εγγυάται 100% πραγματικές ταχύτητες ίντερνετ έως και 500Mbps.»

quote

«Η SkyTelecom δημιούργησε και προσφέρει μοναδικά πακέτα internet και σταθερής που χαρακτηρίζονται από κλειδωμένες ταχύτητες και άριστη ποιότητα, καθώς και τιμές που σέβονται τον καταναλωτή.»

quote

«Η ραγδαία ανάπτυξη της SkyTelecom, του no1 σε συνδρομητές WISP παρόχου σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν το προϊόν το οποίο προσέφερε στους καταναλωτές δεν διακρινόταν από πραγματική καινοτομία και υψηλή ποιότητα.»

quote

«Το πιο βασικό πλεονέκτημα της SkyTelecom για τους πελάτες της δεν είναι άλλο από την δυνατότητα πλοήγησης με ταχύτητες 500Mbps. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει εμπορικά πακέτα με αυτή την ταχύτητα.»

quote

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση