Πώς κάνω οικονομία ρεύματος;

Πώς κάνω οικονομία ρεύματος;

Οικονομία ρεύματος, ένα βασικό ζητούμενο για κάθε σύγχρονο σπίτι. Σε μία περίοδο που η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται, η μείωση του κόστους του λογαριασμού με κάθε τρόπο εξελίσσεται σε πρώτη προτεραιότητά μας. Πώς λοιπόν μπορείς και εσύ να εξοικονομήσεις πολύτιμα χρήματα από το budget σου; Στο κείμενο που ακολουθεί, θα βρεις έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης, χωρίς να χρειαστεί να περιορίσεις τη χρήση του ρεύματος για την ικανοποίηση των καθημερινών σου αναγκών.

Οικονομία ρεύματος σε 10 βήματα!

1. Αποσύνδεσε τυχόν συσκευές που δε χρησιμοποιείς

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι και οδηγεί σε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος είναι να αφήνουμε τις συσκευές μας στην πρίζα, ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Η τηλεόραση, το laptop, ο εκτυπωτής, ο φορτιστής κινητού και το πιστολάκι μαλλιών είναι μόνο λίγες από αυτές που καταναλώνουν ρεύμα, ακόμα και όταν μένουν, θεωρητικά τουλάχιστον, κλειστές. Από τη στιγμή που δεν τις χρησιμοποιείς λοιπόν, καλύτερα να τις βγάζεις από την πρίζα. Με αυτή την κίνηση – ματ, όχι μόνο θα μειώσεις το λογαριασμό, αλλά θα δεις και την διάρκεια ζωής τους να βελτιώνεται.

2. Πρόσθεσε χρονοδιακόπτη στην πρίζα

Πόσες φόρες έχεις φύγει από το σπίτι, ξεχνώντας την τηλεόραση, το air-condition ή κάποια συσκευή ανοιχτή; Είμαστε σίγουροι ότι κι εσύ θα έχεις να μας διηγηθείς κάποιες τέτοιες ιστορίες από την καθημερινότητά σου. Ένας χρονοδιακόπτης θα γίνει σίγουρα ο νέος σου βοηθός στην προσπάθειά σου για οικονομία ρεύματος. Τοποθετείται εξαιρετικά εύκολα και μπορεί να ρυθμίσει την διάρκεια χρήσης των συσκευών σου. Όρισε ακριβώς το διάστημα που θέλεις να λειτουργεί η κάθε σου συσκευή και γλίτωσε άσκοπες σπατάλες.

3. Κάνε ορθή χρήση των συσκευών σου

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείς τις συσκευές σου μπορεί να συμβάλει στην οικονομία ρεύματος. Ακολούθησε τα guidelines βέλτιστης χρήσης τους, όπως προτείνονται από τον κατασκευαστή τους και κάνε πραγματική εξοικονόμηση. Για παράδειγμα, προτίμησε να βάζεις πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως οι 30 βαθμοί, καθώς αυτές απαιτούν λιγότερη ενέργεια. Αντίστοιχα, ρύθμισε το κλιματιστικό σου σε θερμοκρασία 26 βαθμών και άνω, συνδυάζοντας βέλτιστη ποιότητα αέρα και οικονομία. Όσον αφορά το ψυγείο τώρα, ρύθμισέ το σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και όχι στις πιο χαμηλές που μπορεί να λειτουργήσει.

4. Επένδυσε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Αλήθεια, γνώριζες ότι οι συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας μπορούν να δαπανούν έως και 3 φορές περισσότερο ρεύμα, αναλόγως με την ενεργειακή τους κλάση; Η αντικατάστασή τους με νέας γενιάς αποτελεί μια πραγματική επένδυση για το σπίτι σου, αλλά και για την οικονομία ρεύματος. Όταν λοιπόν προχωρήσεις σε αλλαγή κάποιας συσκευής, προτίμησε ιδανικά νέα ενεργειακής κλάσεως Α ή Β.

5. Επίλεξε LED λάμπες για το σπίτι

Μία ακόμα επένδυση στην οποία μπορείς να προχωρήσεις για οικονομία ρεύματος είναι και η αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπών πυρακτώσεως ή φθορισμού με LED λάμπες. Καταναλώνουν έως και 10 φορές λιγότερο ρεύμα, την ώρα που η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται έως και 8 φορές πάνω από τις παραδοσιακές.

6. Τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα για μέγιστη οικονομία ρεύματος

Παρά το αρχικό της κόστος, η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στο σπίτι σου αποτελεί μία κορυφαία επένδυση που θα ελαφρύνει τα έξοδά σου. Παράλληλα, θα σου προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος. Κατά την διάρκεια του χειμώνα που ορισμένες φορές καθίσταται αναγκαία η χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, προτείνεται η θερμοκρασία του να ρυθμίζεται στους 45 – 50 βαθμούς. Για περισσότερη οικονομία, είναι καλό να μην παραμένει ανοιχτός για περισσότερη από μισή ώρα.

7. Αξιοποίησε το νυχτερινό ρεύμα

Μια ακόμη έξυπνη κίνηση, η οποία μπορεί να σου προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, είναι η χρήση του νυχτερινού ρεύματος. Τις ώρες που διαρκεί, μπορείς να χρησιμοποιείς συσκευές που καταναλώνουν αρκετό ρεύμα και δεν απαιτούν την επίβλεψή σου, όπως το πλυντήριο ή το στεγνωτήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να επωφεληθείς από το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο, είναι να έχεις πραγματοποιήσει την αίτησή σου.

8. Επίλεξε ηλιακά φωτιστικά για το μπαλκόνι ή τον κήπο σου

Φώτισε τον κήπο ή το μπαλκόνι σου, με σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας οικονομικά ηλιακά φώτα εξωτερικού χώρου. Πλέον, στην αγορά θα βρεις ηλιακά φωτιστικά κήπου, ηλιακές λάμπες, ηλιακά φανάρια, ηλιακούς προβολείς και ό,τι άλλο θα χρειαστείς για το φωτισμό εξωτερικών χώρων. Λειτουργούν με την ηλιακή ακτινοβολία και δεν επιβαρύνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

9. Μέτρησε την ενέργεια που καταναλώνεις

Οι μετρητές ρεύματος ή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν πλέον το πιο πολύτιμο εργαλείο για όλους εμάς που θέλουμε να ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος ανά πάσα στιγμή. Τοποθετώντας ένα μετρητή σε κάθε πρίζα, μπορούμε να μάθουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, έτσι ώστε ακόμα και να περιορίσουμε τη χρήση τους. Προτίμησε Wi-Fi μετρητή, έτσι ώστε να γνωρίζεις live όλα τα δεδομένα.

10. Άλλαξε πάροχο για μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος!

Όταν ήρθε η ώρα να αλλάξεις πάροχο σταθερού τηλεφώνου και internet για να απολαμβάνεις τις εγγυημένα υπερυψηλές ταχύτητες της SkyTelecom το έκανες. Γιατί λοιπόν να μην επαναλάβεις το ίδιο και με τον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος; Έτσι, ενδέχεται να βρεις κάποιον που να σου προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία. Αν δε ψάξεις κι αν δεν συγκρίνεις τιμές και παροχές, τότε δε μπορείς να γνωρίζεις ποιος είναι ο κατάλληλος για σένα. Κάνε λοιπόν το βήμα και αναζήτησε τον κατάλληλο.

Σου άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο: «Πώς κάνω οικονομία ρεύματος»;

Διάβασε περισσότερα κείμενα που σε ενδιαφέρουν στο SkyTelecom Blog.

Γίνε συνδρομητής

Αποστολή

Αναζήτηση